Hramuri

 

Biserică închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

 

„28.2 Deci cam pe la ceasurile amiezii, cand ziua incepuse sa scada, zicea Constantin ca vazuse cu ochii sai chiar pe cer, strajuind deasupra soarelui, semnul marturisitor de biruinta al unei cruci intocmite din lumina si ca odata cu ea putuse deslusi un scris glasuind: „Sa biruiesti intru aceasta!”; dupa care, la vederea unei asemenea privelisti, fusesera cuprinsi de uimire si el si intreaga oaste.

29. Aceasta aratare povestea Constantin ca-l descumpanise, neputandu-i el pricepe talcul. Or, tot cugetand la ea, si adancindu-se el in ganduri, iata ca s-a lasat noaptea fara sa prinda el de veste. Si, dormind el, i s-a aratat Hristosul lui Dumenezeu cu semnul vazut mai inainte pe cer, poruncindu-i sa inchipuie la randul sau semnul ce i se aratase sus in cer, spre a se pune sub ocrotirea lui in luptele pe care avea sa le poarte cu dusmanul.

31.3 Ei bine, de acest insemn mantuitor s-a folosit imparatul necurmat in chip de semn ocrotitor impotriva a toata puterea potrivnica si vrajmasa. Si a trimis porunca tuturor unitatilor sale sa poarte in fruntea lor cate un insemn alcatuit dupa modelul acesta.”

Eusebiu de Cezareea

 

                                                     În Mira Lichiei sfinţitor te-ai arătat

Sf. Nicolae ocrotitorul navigatorilor români şi Catedralei zidite.

 

 

„Parinte ierarhe Nicolae, indreptator al credintei, invatator al infranarilor, ai castigat cu smerenie cele inalte, cu saracia cele bogate, rugand pe Hristos Dumenezeu sa mantuiasca sufletele noastre.”

„Ajungand la adanci batraneti, Sfantul Nicolae si-a binecuvantat credinciosii, dandu-le sfatul cel mai de pe urma. Apoi a adormit cu pace la 6 decembrie 342. Moastele sale s-au asezat in biserica la care a slujit ca pastor al Mirelor mai mult de 500 de ani, unde multi veneau si primeau ajutor si sanatate. In secolul al XI-lea ocupand turcii otomani Asia Mica, moastele sfantului de la MIra erau amenintate. Apoi cu randuiala lui Dumnezeu, in primavara anului 1087, moastele Sfantului Nicolae au fost furate de italieni din Mira Lichiei si duse in orasul Bari din sudul Italiei. La 9 mai 1087 au fost asezate in biserica Sfantului Stefan la malul marii. In secolul XIX mana dreapta a Sfantului Nicolae a fost adusa si asezata in biserica Sfantul Gheorghe Vechi din Bucuresti, unde se afla si astazi.



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.