Preot

,,Dumnezeul Meu eşti Tu.” (Ps. 21, 10)

Mă numesc Zisu Iulian şi m-am născut pe 1 noiembrie 1956 în comuna Mereni din jud. Constanţa. Părinţii mei Constantin şi Valeria s-au mutat în Agigea şi de mic copil am mers la slujbele Bisericii din Eforie Nord. Pomenesc pe dascălul Baciu Gheorghe şi Pr. Stănei Dumitru care mi-au fost îndrumători.

Bunicii, părinţii şi nici socrii mei din Agigea ( Negru Duţu şi Paraschiva ) nu au fost membrii de partid. Bunicul din partea mamei Gheorghe Ţigoi a fost pe nedrept socotit cheabur şi fiind primar la vremea aceea a avut de suferit.

Bunicul Vasile Zisu, era din Kato Ydrusa Florina-Grecia ( Κατω Υδρουσα Φλωρινα ) de la care am început să învăţ limba greacă. Am jucat foarte mult şah, tenis de masă şi volei. Încă din clasa a-III-a câştigam în oraşul Techirghiol un concurs de şah (categoria noastră de vârstă), iar în clasa a-VI-a (generală Agigea) eram campion judeţean la sah pe judeţul Constanţa. Am reprezentat oraşul nostru la Concursul Naţional organizat în tabăra Păuleasa-Arges.

Am urmat 5 ani de zile Seminarul Teologic la Buzău (numiţi fiind şi Promoţia Cutremurului ’77), apoi stagiul militar de 9 luni la Piatra-Neamţ.

Aici am câştigat concursul de sah pe jud. Neamţ, pe care l-am reprezentat la Concursul Naţional ,,Daciada” (Alexandria 1978).

Am absolvit Institutul Teologic Bucureşti şi datorită rezultatelor am fost repartizat ca preot în Constanţa, la Parohia ,,Sf. Împăraţi II „din km.5 (1 februarie 1983, după o aşteptare de aproape un an de zile).

Cu ajutorul lui Dumnezeu am zidit o Biserică Catedrală ce poartă hramul Sf. Nicolae (Ocrotitorul Navigatorilor Români), 2 case parohiale, 1 aşezămât pentru copii, 1 clădire P+1 administrativă cu studio tv parohial, unde au fost înregistrate emisiuni religioase. S-a repictat Biserica Mică (Capelă)pe care am pardosit-o cu marmură şi s-a zidit 1 clopotniţă nouă şi alte dependinţe….

Am adus în anul 2006 cu aprobarea Consiliului parohial într-una din casele parohiale o familie care acum are 12 copii.

S-au dat ajutoare băneşti foarte multe celor nevoiaşi, cât şi îmbrăcăminte adusă din străinătate (1991-1992 ) la sute de familii.

Am fost preot misionar al Arhiepiscopiei Tomisului şi timp de 4 ani inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Constanţa ( Disciplina Religie).

Am prezentat emisiuni religioase pe cele trei posturi de Televiziune locale: Canal 57 +, MTC şi Neptun timp de 9 ani de zile.

Toate aceste activităţi au fost gratuite.

Clipă de neuitat ramâne pelerinajul la: Ierusalim şi Muntele Athos.

Am fost primit de către Majestatea Sa Regele Mihai  la reşedinţa din  (Elveţia – Versoix) pe timpul perioadei în care am fost trimis la Lucarno.

Am fost şi duhovnicul părinţilor preşedintelui RomânieiTraian Băsescu (aprox. 29 de ani).

Slujesc lui Dumnezeu şi oamenilor, sunt un patriot şi nu am făcut compromisuri colaboraţioniste.

Pentru binele Bisericii am cedat parohiatul din anul 2006……dar păstrez în suflet această CTITORIE.

Dincolo, dacă o voi primi înapoi înseamnă că am avut dreptate!

Rog pe Bunul Dumnezeu să mă învrednicească să slujesc Biserica Ortodoxă şi Ţara noastră România.

Acesta sunt şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu că încă exist!

Pr. Zisu Iulian

       v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.