În Capernaum

Credinţă şi iertare

 

 

Firea noastră poate fi într-o zi acest slăbănog care nici nu bănuia că va avea nevoie de ajutorul altora. Evanghelia vorbeste despre suferintă, credintă, iertare şi vindecare. Dumnezeu se întâlneste din nou cu omul şi nu se miră că am ajuns atât de neputincioşi, deoarece ştie parcursul căderii noastre. Locatia aleasă azi este Capernaum, unde solidaritatea şi credinţa unora încă nu dispăruse.” Şi iată, i-au adus un slăbănog zăcând pe pat. Şi Iisus văzând credinţa lor….” Psihologia gestului celor patru este un moment de reflecţie, ca un indicator continu spre fapta cea buna. Penintenţa era facută prin anii de suferintă ,de aceea dialogul este scurt;” Îndrazneşte , fiule, iertate fie păcatele tale ”. Dacă ar fi ştiut că starea lui slăbănogită stă în  pacate cu certitudine ar fi făcut demersul pe propiile sale picioare. Ca să ne sensibilizăm spre înţelegere, este deajuns să schimbăm rolurile şi vom pricepe mai bine drama şi  vindecarea. Chiar dacă lumea de azi nu duce lipsă nici de etică nici de indrăzneala tupeului, totuşi ne resemnăm foarte uşor şi nu alegem din start soluţia principală;” mărturisirea ” adică , împăcarea cu Dumnezeu . Îdemnul rămâne  sfânt zicând;” Cereţi, şi vi se va da ….!”. Şansa nu putea fi ratată, mai ales ca învaţatorul era acolo şi puteau să-şi verifică acum dacă credinţa le-a fost o pierdere de timp sau o iluzie. Dezlegare este dată iar omul pe picioare pleacă sănătos la casa sa..Cârtitori s-au găsit numaidecât si atunci dar destui şi astazi. Contestatarilor cârcotaşi sau alergici la minuni le dă spre studiu puterea Sa dumnezeiasacă, citindu-le gândurile .” De ce cugetaţi cele rele în inimile voastre ? . Dar ca să ştiţi că putere are Fiul Omului pe pamânt să ierte păcatele, i-a zis slăbănogului;”Ridică-te, ia-ti patul si mergi la casa ta””. Cuvântul este divin şi vindecă chiar genetic . Mulţimea păcatelor noastre nu acoperă dragostea Lui Dumnezeu,iar Fiul în prima zi a Învierii întemeiază pentru noi, Taina Mărturisirii; ” Luati Duh Sfânt! cărora le veţi ierta păcatele, li se vor ierta….”. Aceasta este stare de fiu şi calitatea de TATĂ- iertarea. Adam nu a cerut iertare si lumea deja moare, fiind nevoie de Mântuitor ca sa nu ne pierdem în nefiinţă. Supranaturalul produce frica şi constrângere în mintea celor care nu inţeleg ” Atotputernicia ”şi siliţi de minune au slăvit pentru puţin timp pe Dumnezeu. În veacul XXI-lea credem că frica a dispărut şi a rămas doar ceritudinea ;”Dumnezeu există!..”.
Fratilor, dacă tot nu putem să ne ascundem de El, este de folos să facem sincera caintă până la “Judecată”. Acest lucru îl spune şi psalmistul ;” Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tăi ” ( Psalmul 138, 16 ). Iată, încă un motiv în plus ca ei să rostească: ” Asemenea lucruri nu am văzut niciodată ”. Depun mărturie în veci pentru Fiului Omului, ca nimeni să nu mai zică vreodată că nu este El;”Şi vor vedea pe cer semnul Fiului Omului…” Puterea “Cuvântului ”este totală şi vindecă totul în istorie.  Ce-i care au interzis Cuvântul  s-au luptat cu Dumnezeu şi au pierdut. Să învăţăm ceva din necazul altora, fiindcă Dumnezeu înca ne mai aşteaptă;” Îndrasneşte, fiule ! ”.

pr. Zisu Iulian

Postat in Articole personale, Predica zilei de Parintele Zisu Iulianv. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.