Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gura de Aur

Din gura ta, ca o lumina de foc stralucind harul toata lumea a luminat, vistieriile neiubirii de argint lumii a castigat, inaltimea gandului smerit noua ne-a aratat. Ci, cu cuvintele tale invatandu-ne, Parinte Ioane Gura de Aur, roaga pe Cuvantul Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!

Din cer ai primit dumnezeiescul har si cu buzele tale pe toti ii inveti sa se inchine unui Dumnezeu in Treime, Ioane Gura de Aur, preafericite cuvioase; dupa vrednicie te laudam deci pe tine, ca esti invatator, ca cel ce arati cele dumnezeiesti.

Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfântul pomenit astăzi în cele două Biserici,Ortodoxă si Catolică se naste în Antiohia în anul 350 si rămâne modelul adevăratului propovăduitor, care pentru slujirea lui Hristos îsi va da viaţa. Nu întâmplător pentru retorica si puterea Cuvântului a miscat lumea veacului al IV-lea crestin de la cel sărac la cel bogat, până si pe împărat. Acesta este Ioan cel numit si Gură de Aur, care a vorbit cu putere si curaj înaintea contemporanilor, iar acestia au căutat să-l piardă, folosindu-se chiar de complicitatea colegilor săi, care invidiosi pe darul lui, au apelat la mai marii vremii să-l trimită în exil. Ajuns arhiepiscop al Constantinopolului în anul 398-402, ţinând 700 predici si 500 omilii, va înfrunta direct erezia împărătesei Eudoxia si a cinci episcopi, luxul si imoralitatea clasei imperiale, condamnând pe faţă păcatele poporului si cele făcute de tagma sa. Ca si prietenul si colegul său de Universitate, Vasile cel Mare, va înfiinţa case de adăpostire pentru cei săraci, bolnavi, bătrâni, fiind un model de urmat. Intrigile politice ale vremii puse la cale de împăratul Arcadie si soţia sa în complicitate cu 36 de episcopi, ce vor convoca la 404 un Sinod si îl caterisesc cu propunerea de a fi deportat la marginile imperiului bizantin( Armenia) ca să nu mai instige poporul. De aici va trimite multe epistole către păstoriţii săi, motiv pentru care va fi exilat pe ţărmul estic al Mări Negre, drum forţat făcut pe jos timp de trei luni de zile. Aici în apropierea orasului Comane la 14 septembrie 407 bolnav fiind, îsi va da sufletul lui Dumnezeu căruia i-a închinat Sfânta Liturghie care-i poartă numele si la care participă si se roagă crestinătatea ortodoxă în fiecare duminică.

Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur in Constantinpol (miniatura)

Vestea ajunge la Roma, unde episcop era sfântul Inocenţie iar împărat Onorius fratele lui Arcadie, care ceartă comportamentul autorităţilor, cerându-le cel puţin căinţă. si-a cerut iertare ca să se poată împărtăsi.  Eudoxia insa are parte de o moarte groaznică .În 438 ziua de 27 ianuarie moastele sale sunt aduse cu alai în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol de către noul împărat Teodosie cel Tânăr si ucenicul sfântului Proclu, acum episcop. Solii, ajunsi în localitatea Comane, în Biserica Sfântului Vasilisc n-au putut ridica moastele binemirositoare până când împăratul a scris o epistolă sub formă de rugăciune, ca sfântul să plece de acolo. Deoarece, chiar si după 33 ani, mormântul Eudoxiei se surpa si cutremura, împăratul l-a rugat pe sfânt s-o ierte pe mama sa. În auzul tuturor din sicriul poleit glas s-a auzit : ” Pace tuturor, dragoste si milă să fie la tot poporul si Eudoxiei iertare!’’. Se crede că în urma cruciadei a patra, moastele au dispărut, iar la 1 mai 1626 sunt atestate documentar la Roma. Ca semn de frăţietate, cardinalul Silvano Piovanelli oferă ca dar Prea Fericitului Teoctist părticele din moastele Sf. Ioan Gură de Aur pentru viitoarea Catedrală a Neamului românesc. Sfinte, azi si în veci fii cu noi!

pr. Zisu Iulian

Biserica Sfanta Ecaterina, Facultatea de Teologie, Bucuresti

Postat in Articole personale de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.