Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gura de Aur
Din gura ta, ca o lumina de foc stralucind harul toata lumea a luminat, vistieriile neiubirii de argint lumii a castigat, inaltimea gandului smerit noua ne-a aratat. Ci, cu cuvintele tale invatandu-ne, Parinte Ioane Gura de Aur, roaga pe Cuvantul Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!
Din cer ai primit dumnezeiescul har si cu buzele tale pe toti ii inveti sa se inchine unui Dumnezeu in Treime, Ioane Gura de Aur, preafericite cuvioase; dupa vrednicie te laudam deci pe tine, ca esti invatator, ca cel ce arati cele dumnezeiesti.
Vestea ajunge la Roma, unde episcop era sfântul Inocenţie iar împărat Onorius fratele lui Arcadie, care ceartă comportamentul autorităţilor, cerându-le cel puţin căinţă. si-a cerut iertare ca să se poată împărtăsi. Eudoxia insa are parte de o moarte groaznică .În 438 ziua de 27 ianuarie moastele sale sunt aduse cu alai în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol de către noul împărat Teodosie cel Tânăr si ucenicul sfântului Proclu, acum episcop. Solii, ajunsi în localitatea Comane, în Biserica Sfântului Vasilisc n-au putut ridica moastele binemirositoare până când împăratul a scris o epistolă sub formă de rugăciune, ca sfântul să plece de acolo. Deoarece, chiar si după 33 ani, mormântul Eudoxiei se surpa si cutremura, împăratul l-a rugat pe sfânt s-o ierte pe mama sa. În auzul tuturor din sicriul poleit glas s-a auzit : ” Pace tuturor, dragoste si milă să fie la tot poporul si Eudoxiei iertare!’’. Se crede că în urma cruciadei a patra, moastele au dispărut, iar la 1 mai 1626 sunt atestate documentar la Roma. Ca semn de frăţietate, cardinalul Silvano Piovanelli oferă ca dar Prea Fericitului Teoctist părticele din moastele Sf. Ioan Gură de Aur pentru viitoarea Catedrală a Neamului românesc. Sfinte, azi si în veci fii cu noi!
pr. Zisu Iulian
Postat in Articole personale de Parintele Zisu Iulian