Întru aceastã zi, Sfântul Mucenic Romano si copilul Varula (303).

„Pe care Dumnezeu cinstesti?”

Acesta traia in zilele lui Maximin (305-313) si, din dragostea ce o avea pentru Hristos, de ravna dumnezeiasca aprinzandu-se, oprea nu numai poporul paganesc din Antiohia, ci si pe insusi dregatorul Asclipiade, de a intra in capistea idolilor, zicand: „Nu sunt idolii dumnezeu, ci unul este adevaratul Dumnezeu, Iisus Hristos”. Deci, l-au batut peste gura si, spanzurandu-l, l-au strujit pe coaste, iar Mucenicul rabda cu vitejie, marturisind pe Hristos Dumnezeu si defaimand pe dregator. Si era acolo un copil crestin, cu numele Varula. Si cautand Mucenicul la copil a zis dregatorului: „Mai priceput este copilul acesta decat tine, om batran”.

Si dregatorul, chemand pe copil la sine, i-a zis: „Pe care Dumnezeu cinstesti?” Iar copilul a raspuns: „Pe Hristos cinstesc”. Si l-a intrebat iarasi dregatorul: „Cum este mai bine, a cinsti un Dumnezeu sau mai multi?” Copilul a raspuns: „Mai bine este a cinsti pe unul Dumnezeu Iisus Hristos”. Dregatorul iarasi a zis: „Prin ce este mai bun Hristos, decat toti zeii?” Iar copilul a raspuns: „Cu aceasta este mai bun Hristos: ca este Dumnezeu adevarat, ca ne-a zidit si ne-a mantuit pe noi toti, iar zeii vostri sunt diavoli”. Si se minunau toti de acel copil si de cuvintele lui cele intelepte. Deci, a poruncit dregatorul sa bata pe copilul acela cu vergi, fara mila, fiind si mama sa de fata la patimirea fiului ei. Iar el, poftind apa, fiindu-i sete, mama sa i-a zis: „Nu bea, fiul meu, dintru aceasta apa, ci du-te si bea din apa cea vie”. Si mustrand copilul pe tiran, acesta a poruncit calaului si i-a taiat capul.

Iar Sfantului Romano i-au taiat limba, si, dupa ce i-au taiat-o, tot n-a tacut marturisitorul lui Hristos, ci chiar fara limba graia lamurit, multumind lui Dumnezeu. Deci, aflandu-se de aceasta minune a Sfantului si la imparat, din porunca acestuia, fericitul a fost sugrumat in temnita si asa a parasit aceasta viata, luand cununa muceniciei.

( Proloage)

Postat in Sfintii zilei de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.