Duminica a XIX a dupa Pogorarea Sfantului Duh
,, Domnul a zis: cum voiti sa va faca voua oamenii, sa faceti si voi asemenea”.
In Evanghelia de astazi citita, Domnul nostru Iisus Hristos ne da cele mai inalte invataturi despre dragostea ce trebuie sa o aiba oamenii fata de semenii lor , despre dragostea fata de vrasmasi si despre binele ce suntem datori sa-l facem semenilor nostri, fara sa nadajduim vreo rasplatire. Cand a grait Domnul aceste invataturi atat de inalte pentru noi, pamantenii s-a folosit si de unele exemple, care au fost alese in asa fel, incat ele sunt nu numai usor de inteles, ci si intru tot primite de dreapta noastra judecata. Dupa cum un dascal intelept isi invata ucenicii, incepand de la lucrurile cele mai usoare si cunoscute de ei, si-i conduce apoi, prin acestea, la invataturile cele mai grele si mai necunoscute, tot asa si Invatatorul si Mantuitorul lumii a dat intai ca exemplu legea cea fireasca, stuita si cunoscuta de orice om, care-L ascultau; apoi, i-a invatat invataturile cele mai inalte si cele mai desavarsite care cu toate ca stau si ele in puterea omului, sunt socotite de unii cu neputinta de indeplinit si chiar potrivnice firii omenesti. Dupa ce a ales pe cei doisprezece apostoli si dupa ce le-a grait cele noua fericiri, indeplininidu-si cuvantul catre multimea de oameni care era de fata:
,, Domnul a zis: cum voiti sa va faca voua oamenii, sa faceti si voi asemenea”.
Aceasta este o lege fireasca, sadita in firea tuturor oamenilor. Dupa cum voiesti sa-ti faca tie oamenii, fa si tu lor asemenea. Voiesti sa-ti rasplateasca altul avutiile tale, sau sa-ti defaimeze cinstea ta, sau sa-ti aduca vre-o paguba, oricat de mica? Ni! Atunci fa si tu asemenea; nu rapi, nu necinsti, nici nu pagubi pe altul. Voiesti intr-adevar ca toti ceilalti oameni sa te iubeasca, sa te pretuasca si in tot timpul sa-ti faca bine? Atunci fa si tu la fel tuturor: iubeste pe toti, pretuieste pe toti, fa bine la toti. Sf. Evanghelist Matei infatisandu-ne acelasi lucru, spune ca Domnul, dupa ce a zis acestea, a adugat, spunand ca ,, aceasta este Legea si proorocii”. Intr-adevar toate cate invata Legea lui Moise si proorocii sunt drepte si adevarate si in Evanghelie. El nu spune ceva nou, cand spune acest lucru firesc din viata oamenilor. Crestinii insa trebuie sa fie ceva mai desavarsiti decat iudeii si paganii. De aceea, dupa ce a aratat acest lucru firesc Iisus Hristos, a continuat, zicand: ,, Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc ce multumire puteti avea? Doar si pacatosii au iubire pentru cei ce le poarta iubire. Si, daca faceti bine, la cei ce va fac bine, ce multumita puteti avea? Doar si pacatosi acelasi lucru fac. Si , daca imprumutati pe acela de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumita puteti avea? Doar si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai”.
Pacatosii sunt numiti aici nu numai aceia care calca Legea lui Dumnezeu, prin care se fagaduiesc mari rasplatiri celor care o pazesc pe ea, ci sunt numiti si necredinciosii, care n-au legea care sa le fagaduiasca rasplatiri ceresti pentru faptele lor bune. Acesti pacatosi, nu pentru dragostea lui Dumnezeu, ci pentru folosul lor; nu pentru a face bine, ci pentru rasplatiri, iubesc numai pe prieteni, fac bine numai celor care le fac lor bine si imprumuta numai pe aceia de la cre nadajduiesc sa primeasca inapoi intocmai.
Deci ce rasplatire cereasca se cuvine unora ca acestora? Nici una, pentru ca ei isi primesc rasplata de la cei carora le-au facut bine. In felul acest au fost combatuti iudeii, care socoteau ca faptele bune, adica orice bine, trebuie facut numai rudelor si celor care ti-au facut bine, dupa cum raul trebuie facut, din razbunare, cu ,, ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” celor care-ti fac raul, adica vrasmasilor. Purtarea crestinilor, ca fii ai lui Dumnezeu, trebuie sa fie alta. Pentru ei Iisus Hristos spune: ,, Voi sa iubiti pe vrasmasii vostri; faceti bine si dati cu imprumut fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui preainalt, caci El este bun catre cei nemultumitori si rai”.
Iata adevarata fapta buna, care este bineprimita la Dumnezeu, iar la oameni vrednica de lauda! Iata fapta cea buna vrednica de multe rasplatiri si mari multumiri sufletesti! Cand iubesti si faci bine, nu numai prietenilor tai, ci si vrasmasilor tai; cand imprumuti, nu numai pe aceia de la care nadajduiesti sa primesti inapoi intocmai, ci si pe acei lipsiti si saraci, de la care nu dadajduiesti sa mai primesti inapoi sau sa fii rasplatit, ci numai de la Dumnezeu nadajduiesti rasplata si binecuvantare, atunci aisavarsit adevarata fapta buna. Pentru ea vei avea plata multa si pri ea te vei face fiu al lui Dumnezeu, caci dupa cum El este bun cu cei nemultumitori si rai, si rasare soarele Sau peste cei rai si peste cei buni, si ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti, tot asa si tu sa iubesti si sa faci bine si prietenilor si vrasmasilor, si sa imprumuti nu numai pe bogati ci si pe cei saraci, care au pe Dumnezeu sprijinitorul lor. Cum insa dragostea fata de vrasmasi, binefacerile fata de ei si ajutorarea saracilor sunt socotite la Dumnezeu milostivire si mila, Iisus Hristos a incheiat zicand: ,, Fiti milostrivi, precum si Tatal vostru este milostiv!”.
Despre Dumnezeu-Tatal, Iisus a zis ca este milostiv, iar despre oameni, ca trebuie sa fie si ei milostivi. Caci Dumnezeu este din fire indurator si milostiv, avand din Sine nemarginita mila si indurare, iar omul, daca vrea, se face si el indurator s milostiv, prin harul si ajutorul lui Dumnezeu. Fara harul si ajutorul lui Dumnezeu, omul nu se poate face milostiv, dupa cum spune Iisus Hristos, zicand:,, Fara Mine, nu puteti face nimic”.
Pentru aceasta, Doamne Iisuse Hristose, Cel ce cunosti slabiciunile si nepuntintele firii noastre, daruieste-ne harul si ajutorul Tau, sa putem fi milostivi si iertatori fata de toti semenii nostri si mai cu seama fata de vrajmasii nostrii, ca sa ne invrednicim, nu de laudele lor, ci de binecuvantarile si rasplatirile Tatalui ceresc, Caruia se cuvine slava, cinstea si inchinaciunea, in veci. Amin!
( Cazania)
Postat in Predica zilei de Parintele Zisu Iulian