Luna aprilie in 15 zile: pomenirea Sfintilor Apostoli, din cei saptezeci: Aristarh, Pudens si Trofim.

Acesti Sfinti Apostoli au fost ucenici ai Sfantului Apostol Pavel.

Acesti Sfinti Apostoli au fost ucenici ai Sfantului Apostol Pavel si au lucrat, impreuna cu el, la raspandirea Evangheliei Domnului.
Sfantul Aristarh era din Tesalonic (Fapte 20, 4). El a mers cu Apostolul Pavel in Asia, la Efes, la Colose si la Roma (Col. 4,10, Filimon v. 24) unde a stat cu Pavel si in temnita. Ajuns episcop in Apameea Siriei, pana la adanci batraneti, a adus pe multi la cunostinta Evangheliei.
Sfantul Pudens este pomenit de Sfantul Apostol Pavel in Epistola lui, a doua catre Timotei, unde zice: „Inchina-se voua si Pudens” (II Tim. 4, 21). Acest Sfant Pudens era dregator in sfatul Romei, barbat dreptcredincios, care a primit in casa lui pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, precum si adunarea credinciosilor. Casa lui s-a prefacut, dupa aceea, in biserica si se numea „Pastoreasca”, sau „Pudentiana” dupa numele lui. Acolo, Sfantul Petru lucra cele sfinte.
De Sfantul Teofim, pomenesc si Faptele Apostolilor (Fapte, 20, 4) dar si Sfantul Pavel, in Epistola sa a doua, catre Timotei, zicand: „Pe Trofim l-am lasat bolnav in Milet” (II Tim. 4, 20). Acesta era din Efes si, impreuna cu Pudens si cu Aristarh, a insotit pe Apostolul Pavel, in toate calatoriile sale in Asia, Grecia si in Iudeea (Fapte, 21, 29) si a indurat muceniceasca moarte, prin sabie, dupa taierea Sfantului Pavel, sub Nero, la Roma.
( Proloage)

Postat in Sfintii zilei de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.