Luna aprilie in 16 zile: pomenirea sfintelor Mucenite fecioare, Irina, Agapia si Hionia (+304).

Sunt gata a indura toate, pentru numele Dumnezeului meu.

Acesle trei mucenite, Agapia, Hionia si Irina, erau surori si au trait pe vremea crudului imparat Diocletian, in partile Tesalonicului. Parintii lor erau inchinatori la idoli, dar ele isi inchinasera viata pentru dragostea lui Iisus Hristos, ca si invatatorul lor, Sfantul preot Zoil.
Deci, fiind prinse, cele trei surori au fost aduse inaintea dregalorului Sisinie. Cu multe ispitiri si amenintari le indemna el sa jertfesca idolilor, dar sfintele fecioare il infruntau cu indrazneala, intr-un singur glas, zicand ca ele preamaresc pe Domnul Hristos si se simt fericite sa-si dea viata pentru El si ca nici o clipa, nu se gandesc sa se inchine la idolii paganilor. Deci, facandu-i-se mila de tineretea si frumusetea lor, dregatorul le-a trimis in temnita, pentru razgandire, dar sfintele fecioare au ramas statornice in credinta lor.
Infuriat de darzenia impotrivirii lor, Sisinie a poruncit ca Agapia si Hionia sa fie arse de vii. In cantece de lauda si de multumire, cele doua fecioare si-au dat duhul in mainile Domnului Hristos, ca niste mucenite vrednice de El. Irina, cea mai tanara dintre dansele, a fost amenintata cu aceeasi moarte, daca nu se leapada de Hristos si nu se jertfeste idolilor. Dar nimic nu a putut sa o inspaimante. Cand i s-a spus ca are sa fie dusa intr-o casa de desfra, ea a raspuns: „Sunt gata a indura toate, pentru numele Dumnezeului meu. Ca necuratia, care se face fara de voie, nu se socoteste pacat la Dumnezeu, ci aduce cununa celui care nu o voieste”. Deci, a fost dusa de doi ostasi spre casa de desfrau, dar ajungand la un deal, din randuiala dumnezeiasca, cu o zi inainte de Pasti, unul din ostasi si-a incordat arcul si, sagetand-o, Sfanta Irina a fost omorata. Si asa si-a dat sfarsitul, numarandu-se cu Mucenicii.
( Proloage)

Postat in Sfintii zilei de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.