Cazania din Duminica Floriilor

Frate crestine, Domnul tau vine!

Cand Domul Iisus, din milostivirea Sa cea nemarginita, trebuia sa se duca la Ierusalim ca sa sufe Patima rastignirii si moartea pentru mantuirea oamenilor, atunci Simon leprosul i-a pregatit Lui ospat in Betania, unde Maria, sora lui Lazar, i-a uns preacuratele Lui picioare, cu mir de mult pret si le-a sters cu parul capului sau. In Ierusalim, poporul L-a intampinat cu stalpari de finic si multi dintre iudei asterneau pe cale ramuri de copaci si isi aruncau hainele lor pe pamantul pe unde trecea Iisus.
Ucenicii Lui L-au slavit, pruncii cei fara de rautate I-au adus laude, multimile de oameni L-au primit, strigand si zicand: Osana, Fiul lui David! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului! Dar vanzatorul Iuda pregateste pentru primirea Lui sarutarea tradarii; mai marii preotilor fac sfat si hotarasc moartea lui Iisus Hristos si a lui Lazar. De azi inainte mai sunt sase zile pana la Pasti. Dupa cele sase zile ale Patimilor, noi sarbatorim Pastile. In zilele Saptamanii Patimilor, atat citirea Evangheliilor cat si cantarile Bisericii ne vestesc Patimile Domnului, ca sa ne aducem aminte de zilele de atunci, si sa socotim ca Iisus Hristos vine si acum, nu din Betania, ci din locasul Sau cel ceresc, ca sa intre, nu in Ierusalim, ci in fiecare din cei care cred in El. El vine sa se uneasca cu noi si sa ramana in noi. Aceasta tainei a unirii oamenilor de pe pamant cu Dumnezeu, Cel care s-a intrupat , a dat-o Insusi Domnul cu putine ceasuri inainte de a se da spre Patima, joi, in ceasul Cinei celei de Taina cand cu glasul Sau, plin de milostivire, a chemat pe toti cei care cred in El, zicand:,, Luat mancati, acesta este Trupul Meu!” ,, Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu”! Amintirea acestei zile o facem in Sfanta si Marea Joi, cand ne impartasim si noi, precum s-a impartasit atunci si sfintii apostoli, cu Trupul si Sangele Domnului, iar prin Impartasirea acestei Taine, Mantuitorul se uneste sa ramana in noi, dupa cum Insusi a zis:,, Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu, ramane in Mine si Eu in el”. Dar, cum ne pregatim pentru primirea Domnului Iisus Hristos? Cu pregatirea cea sfanta a celor care L-au primit pe El atunci cu vrednicie si bucurie sfanta, sau cu pregatirea vanzatorului Iuda, a viclenilor arhierei, care L-au osandit la moarte?
Frate crestine, Iisus Mantuitorul tau, vine. Pregatesti si tu ospat pentru El, si Simeon leprosul? Daca vrei zice ca nu-L vezi si de aceia nu pregatesti ospat pentru El , te inseli, caci ori ce vei face saracului de langa tine, vei face lui Iisus Hristos, dupa cum Insusi spune:,, Amin zic voua, intrucat ati facut ceva unuia dintre acesti frati ai Mei mai mici Mie mi-ati facut”. Daca in zilele acestea vei deschide milostivirea inimii tale si vei face ospat celor saraci si vei hrani pe cei flamanzi, si vei satura pe sarmani si pe vaduva, atunci pregatesti si tu ca si Simeon leprosul, ospat lui Iisus Hristos care vine; atunci te vei face si tu ca si Simeon vrednic de primirea Lui.
Frate crestine, Domnul tau vine! Ungi si tu cu mir preacuratele Lui picioare, ca Maria, sora lui Lazar? Sa nu zici ca nu poti sa faci aceasta, fiindca nu-L vezi pe Iisus, caci ca un Dumnezeu, El este pretutindenea: de-a dreapta ta sta pururea, cum zice proorocul:,, Vazut-am mai inainte pe Domnul inaintea mea purure, ca de-a reapta mea este, ca sa nu ma clatin”. Chiar daca nu-L vezi cu ochii tai trupesti, il vezi insa cu cei sufletesti. Maria a uns picioarele Lui cu mir de nard curat, de mult pret. Cand va vedea Iisus lacrimile tale, va sterge pacatele si-ti va da mantuirea si fericirea cea vesnica. Maria a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului sau. Tu unge-le cu lacrimile tale, supunandu-ti gandurile voii Lui sfinte. Perii capului sunt lastari ai trupului; gandurile mintii sunt roade ale inmii si Iisus inima noastra o cere.
O, iubitii mei frati, pe cat este de mare milostivirea Domnului Iisus, pe atat este de mare si dreptatea Lui. Vine inradevar bland si mantuind, dar vine si drept, cum a zis Sf. Prooroc Ieremia:,, Iata Imparatul tau vine la tine, drept si mantuind, bland si calare pe asin, pe manz tanar”. Pentru cei care-L primesc cu dragoste ca si Simeon leprosul, cu buna mireasma de fapte bune ca si Maria, cu proslavire, ca si poporul care i-a iesit intru intampinare, cu curatenie si nevinovatie ca si pruncii, Iisus vine bland si mantuind. Pentru cei care nu-L primesc nicidecum, ca adunarea arhiereilor, sau il primesc cu nevrednicie, ca iubitorul de argint si vanzatorul Iuda, El a dat, ca un drept Judecator, o hotarare atat de infricosata, ca numai auzirea ei inspaimanta si cutremura.
Daca Imparatul ceresc, Domnul cerului , a pamantului si a toata zidirea, doreste sa vina in sufletul tau, ca sa-l mantuiasca, si-ti vesteste venirea Lui prin Biserica Sa, care propovaduieste si-ti spune: dupa sase zile sa sarbatoresti Pastile, pregatestete ca sa primesti pe Imparatul slavei prin impartasirea cu Sfintele Taine; tu sa nu fii nesimtitor la aceasta vestire. Caci atunci ce raspuns vei da la hotararea cea infricosata pe care a dat-o Dumnezeul tau asupra ta? Vine acum Induratul Iisus, si vrand sa intre in casa sufletului nostru, ne cheama pe toti zicand:,, Luati mancati, acesta este Trupul mEu”! ,, Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu”! Dar cei nesimtitori si impietriti cu inima nu-L primesc sau indrasnind sa-L primeasca cu nevrednicie, El nu vine la dansii. In ceasul mortii , ei il vor cauta ca sa le ierte faradelegile lor, daca nu-L vor mai gasi, ci vor muri in pacatele lor, dupa cum insusi Domnul spune:,, Eu, Ma duc, si Ma veti cauta; si in pacatul vostru veti muri”>
Auzind aceasta infricosata fotarare, cu totii sa ne pregatim in timpul care ne-a mai ramas pana la Sfintele Pasti, smerindu-ne inimile, prin pocainta, de pacatele noastre si prin izgonirea tuturor gandurilor si dorintelor noastre desarte, si astfel, cu inimi curate, sa ne apropiem de Hristos, si sa-L primim cu toata vrednicia de Sfintele Pasti, prin impartasirea noastra cu Trupul si Sangele Lui, cunoscand din spusele Sf. Ap. Pavel ca,, oricine, cu nevrednicie mananca painea sau bea paharul Domnului, vinovat va fi de Trupul si Sangele Domnului. Deci, sa se cerceteze omul pe sine si numai asa sa manance din aceasta paine si sa bea din acest pahar, caci cel ce mananca si bea cu nevrednicie osanda lui-si mananca si bea, nesocotind Trupul Domnului”. Amin.
( Cazania)

Postat in Predica zilei de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.