Canon la rânduiala Sf Împărtăşanii

Urmand a ne impartasi cu Preacuratele Taine, dupa slujba obisnuita de seara, se zice :

Randuiala Sfintei Impartasanii

Urmand a ne impartasi cu Preacuratele Taine, dupa slujba obisnuita de seara, se zice :

Slava Tie , Dumnezeul nostru , slava Tie.

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti; Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi ( de trei ori)

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh…..Si acum…

Prea Sfanta Treime, miluiestene pe noi. Doamne curateste pacatele noastre. Stapane iarta faradelegile noastre. Sfinte cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste ( de 3 ori ) . Slava … Si acum…

Tatal nostru, Care esti in Ceruri………………………………………………………………………
Doamne, miluieste ( de 12 ori )

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu !
Veniti sa cadem la Hristos Imparatul nostru Dumnezeu!
Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insuti Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu! ( cu trei inchinaciuni )

Psalmul 50 : Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta……….

CANONUL

Paine a vietii celei vesnice sa-mi fie mie Trupul Tau cel Sfant, Milostive Doame, si Scump SangeleTau, tamaduire durerilor celor de multe feluri.
Invredniceste-ma, Stapane, pe mine nevrednicul, sa mananc Trupul Tau cel Preacurat si sa beu Sangele Tau cel cel preascrump, cu credinta si cu dragoste.

Slava…
Intinat fiind cu lucruri netrebnice eu, ticalosul, nu sunt vrednic sa ma impartasesc cu Preacuratul Tau Trup si cu Dumnezeescul Tau Sange, Hristoase ; ci fa-ma vrednic de aceasta.
Si acum…
Dumnezeeasca Mireasa, ceea ce esti buna si binecuvantata, care ai odraslit Spicul cel nearat si de mantuire lumii, invredniceste-ma , mancandu-L pe Acesta, sa ma mantuiesc.

Da-mi, Hristoase, picaturi de lacrimi, care sa-mi curateasca necuratia inimii mele, ca, fiind, curatit, in cuget curat, cu credinta si cu frica, sa vin, Stapane, spre Impartasirea Darurilor Tale.
Spre iertarea pacatelor sa-mi fie mie Preacuratul Tau Trup si Dumnezeescul Tau Sange si spre impartasirea cu Duhul cel Sfant si spre viata de veci, Iubitorule de Oameni, si spre indepartarea durerilor si necazurilor.

Slava…
Doamne invredniceste-ma sa ma impartasesc fara de osanda cu Preacurat Trupul Tau si cu Scupul Sangele Tau, si sa slavesc bunatatea Ta.
Si acum…
Preacurata, ceea ce esti masa a Painii vietii, care s-a pogorat de sus, pentru mila, si a daruit lumii viata noua, invredniceste-ma acum si pe mine, nevrednicul , sa gust cu frica din aceasta si sa fiu viu.

Foc si luimina sa-mi fie mie primire Preacuratelor si de viata facatoarelor Tale Taine, Mantuitorule, arzand neghina pacatelor si luminandu-ma peste tot, spre cuvantarea de Dumnezeu cea adevarata ; ca nu voi da inselaciunii vrasmasului cele sfinte, nici Iti voi da sarutare inselatoare, ci, ca, desfranata, cazand inaintea Ta, si ca talharul, marturisindu-ma, strig catre Tine: Pomeneste-ma Doamne, cand vei veni in Imparatia Ta.

Intrupandu-Te, Mult-milostive, voita-i a Te da spre junghiere, ca un miel, pentru pacatele noastre. Pentru aceasta ma rog Tie sa curatesti si pacatele mele.
Tamaduieste ranile sufletului meu, Doamne, si ma sfinteste tot si ma invredniceste, Stapane, sa fiu partasi dumnezeiestii Tale Cinei Celei de Taina, eu ticalosul.
Slava…
Sa stam toti cu frica si cu cutremur, tinand ochii inimii in sus si sa strigam catre Mantiutorul : Intareste-ne si ne intelepteste, Milostive Doamne, in frica Ta.
Si acum…
Fa si mie milostiv pe Cel ce L-ai purtat in pantecele tau, Stapana, si ma pazeste pe mine, robul tau, neintinat si fara de prihana, ca, primind inlauntrul meu Margaritarul cel duhovnicesc, sa ma sfintesc.

Precum ai zis mai inainte, Hristoase, fii acum cu smeritul robul Tau, si petrece intru mine, precum ai fagaduit, ca iata mananc Trupul Tau cel dumnezeesc si beau Sangele Tau.
Cuvinte al lui Dumnezeu si Dumnezeule, carbunele Trupului Tau sa-mi fie mie, intunecatului, spre luminare si Sangele tau spre curatirea intinatului meu suflet.
Slava…
Avand sufletul intinat si buze necurate. nu cutez sa ma apropii de Tine, Hristoase, si sa primesc Trupul Tau; ci fama vrednic de aceasta.
Si acum…
Marie, Maica lui Dumnezeu, care esti salasi scump al bunei miresme, cu rugaciunile tale fa-ma vas ales pentru a ma impartasi cu Sfintele Taine ale Fiului Tau.

Mintea si sufletul, inima si trupul, sfinteste-mi-le, Mantuitorule, si ma invredniceste fara de osanda, Stapane, sa ma apropii de infricosatele Tale Taine.
Ca, instrainandu-ma de patimi, sa am adaugirea harului Tau si intarirea vietii, prin impartasirea cu Sfintele Tale Taine, Hristoase.

Slava…
Cu frica si cu cutremur sa ne apropiem toti de Dumnezeiestile Taine ale lui Hristos si sa primim adevaratul si Sfantul Lui Trup si adevaratul, si Scumpul Lui Sange.
Si acum…
Dumnezeule, Cuvantul lui Dumnezeu cel Sfant, sfinteste-ma acum cu totul pe mine, cel ce vin catre Dumnezeiestile Tale Taine, pentru rugaciunile Sfintei Maicii Tale.

Doamne miluieste ( de 3 ori), Slava…Si acum…

Sa nu ma treci cu vederea, Hristoase, pe mine cel ce primesc Painea, adica Trupul Tau si Dumnezeescul Tau Sange, si ma impartasesc cu preacuratele si infricosatoarele Tale Taine, Stapane; sa nu-mi fie mie, ticalosului, spre osanda, ci spre viata vesnica si fara de moarte.

Impartasirea nemuritoarelor Tale Taine, Hristoase, sa-mi fie acum izvor de bunatati, lumina, viata, nepatimire si solire spre adaugirea si inmultirea dumnezeestii Tale bunatati, ca sa Te slavesc pe Tine, Cel ce singur esti bun.
Izbaveste-ma de patimi, de vrajmasi, de nevoi si de tot necazul, pe mine, cel ce ma apropii acum cu cutremur, cu dragoste si cu sfiala, Iubitorule de oameni, de Tainele Tale cele nemuritoare si dumnezeesti si-Ti cant Tie: Binecuvantat esti Doamne, Dumnezeul parintilor nostri.

Slava…
Suflete al meu ticalos, suflete patimas, spaimanteaza-te vazand Preaslavitele Taine; lacrimeaza suspinand, si batandu-te in piept, strig si zic: Doamne, cuateste-ma pe mine desfranatul.
Si acum…
Ceea ce ai nascut pe Mantuitorul Hristos mai presus de minte, de Dumnezeu daruita, tie, celei curate, ma rog acum eu, robul tau cel necurat: Pe mine cel ce voiesc sa ma apropii acum de Tainele cele preacurate, curateste-ma intru totul de intinaciunea trupului si a sufletului.

Cerestilor, infricosatoarelor si Sfintelor Tale Taine, Hristoase, si Cinei Tale celei dumnezeesti si de taina si pe mine, cel deznadajduit, acum partasi a fi ma invredniceste, Dumnezeule, Mantuitorul meu.
Catre a Ta milostivire alergand, Bunule, cu frica strig catre Tine: Petrece intru mine, Mantuitorule, si eu intru Tine, precum ai zis ; ca iata, indraznind spre mila Ta, mananc Trupul Tau si beau Sangele Tau.

Slava…
Ma cutremur, primind focul, sa nu ma aprind ca ceara si ca iarba. O, infricosatoare Taina! O, milostivire a lui Dumnezeu ! Cum eu tina fiind, ma impartasesc cu Dumnezeescul Trup si Sange si ma fac fara stricaciune !
Si acum…
Cu adevarat, Maica lui Dumnezeu, in pantecele tau s-a copt Painea cea dumnezeeasca a vietii, pazind nevatamat pantecele tau cel nevinovat. Pentru aceasta te laudam pe tine, ca pe hranitoarea noastra, intru toti vecii.

Bun este Donul, gustati si vedeti; ca de demult, pentru noi, precum suntem noi facandu-Se, si o data pe Sine Parintelui Sau ca jertfa aucandu-Se, pururea Se junghie, sfintind pe cei ce se ipartasesc cu Dansul.
Cu sufletul si cu trupul sa ma sfintesc, sa-Ti fiu Tie locas prin impartasirea Sfintelor Taine, avandu-Te pe Tine locuitor intru mine, impreuna cu Tatal si cu Duhul, Facatorule de bine, Mult-milostive.

Slava…
Ca focul si ca lumina sa-mi fie mie Trupul si Sangele Tau cel scump, Mantuitorul Meu, arzand materia pacatului si mistuind spinii patimilor si luminandu-ma tot, pe mine cel ce ma inchin Dumnezeirii Tale.
Si acum…
Dumnezeu S-a intrupat din sangiuirile tale cele curate. Pentru aceasta te laudam pe tine, Stapana, tot neamul si te slaveste multimea ingerilor, ca prin tine au vazut pe Cel ce stapaneste toate, luind fiinta omeneasca.

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim … Sfinte Dumnezeule… Preasfanta Treime… Tatal nostru… troparul zilei sau al praznicului, daca este praznic imparatesc, sau al safantului. Doamne, miluieste ( de 40 ori )

RUGACIUNEA CATRE PREASFANTA DE DUMNEZEU NASCATOAREA

Nepatata, neintinata, fara prihana, Preacurata Fecioara, a lui Dumnezeu Mireasa; Stapana, care pe Dumnezeu-Cuvantul cu oamenii, prin preaslavita nasterea ta, L-ai unit si firea cea lepadata a neamului nostru cu cele ceresti o ai impreunat; ceea ce esti singura nadejdea celor celor fara de nadejde si celor biruinti ajutatoare; gata folositoare celor ce alearga la tine si tuturor crestinilor scapare. Nu te scarbi de mine, cel pacatos si intinat, care, cu urate ganduri si cu cuvinte si cu fapte, pe mine, de tot netrebnic m-am facut, si, prin lenea dulcetilor vietii cu voia rob m-am facut; ci, ca ceea ce esti Maica Iubitorului de oameni Dumnezeu, cu iubirea de oameni, milostiveste-te spre mine, pacatosul si intinatul, si primeste rugaciunea mea, ce se aduce tie din buze neantinate; iar pe Fiul tau si Stapanul nostru si Domnul, cu indraznirea ta, ca o Maica, cuprizand, roaga-L sa-mi deschida si mie milostivirile cele iubitoare de oameni ale bunatatii Sale. Si, trecand greselile mele cele nenumarate, sa ma intoarca la pocainta si lucrator poruncilor Sale iscusit sa ma arate. Si fii langa mine pururea ca o milostiva, milosarda si iubitoare de bine. In aceasta viata de acum, calda folositoare si ajutatoare; navalirile potrivnicilor oprindu-le si la pocainta indreptandu-ma. Si in vremea iesirii mele, ticalosul meu suflet pazindu-l si intunecatele chipuri ale viclenilor diavoli departe de acesta izgonindu-le. Si in ziua infricosatoarei judecati de chinul cel vesnic izbavindu-ma si slavei celei negraite a Fiului tau si Dumnezeului nostru mostean pe mine aratandu-ma. Pe care sa o si dobandesc, Stapana mea, Preasfanta de Dumnezeu Nascatoare, prin mijlocirea si sprijinul tau. Cu harul si cu iubirea de oameni ale Unuia-Nascut Fiul tau, ale Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Cel fara de inceput al Lui Parinte si cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Duhul Lui, acdum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

RUGACIUNEA CATRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS

Si ne da noua, Stapana celor ce mergem spre somn, odihna trupului si sufletului; si ne pazeste pe noi de intunecatul somn al pacatului si de toata intunecata si cea de noapte patima a dulcetii. Conteneste intaratarile patimilor, stinge sagetile vicleanului cele aprinse, cele pornite asupra noastra cu viclesug. Zburdarile trupului nostru le potoleste si tot gandul noastru cel pamantesc si trupesc adoarme-l. Si ne daruieste noua, Dumnezeule, minte desteapta, cuget curat, inima treaza, somn usor si de toata nalucirea satanei nestramutat., Scoala-ne pe noi in vremea rugaciunii, intariti in poruncile Tale si pomenirea judecatilor Tale in noi nestricata avandu-o. Cuvantare de slava Ta in toata noaptea ne daruieste, ca sa cantam si sa binecuvantam si sa slavim, preacinstitul si prea-incuviintatul Tau nume, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem tie, ca unui Stapan, noi, pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.
Slava…
Doamne, miluieste-ne pe noi ca in Tine am nadajduit; nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum, ca un milostiv, si ne inzbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.
Si acum…
Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu , ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine din nevoi, ca tu esti mantuirea neamului crestinesc.

PSALMUL 22

Domnul ma paste si nimic nu-mi va lipsi. La loc cu pasune, acolo m-am salasluit; la apa odihnei m-a hranit. Sufletul meu l-a intors, povatuitu-m-a pe cararile dreptatii, pentru numele lui. Ca de voi si umbla in mijlocul mortii, nu ma voi teme de rele; ca tu nu cu mine esti. Toiagul Tau si varga Ta , acestea m-au mangaiat. Gatit-ai masa inaintea mea, impotriva celor ce ma necajesc; uns-ai cu untdelemn capul meu si paharul Tau este adapandu-ma ca un puternic. Si mila Ta ma va urma in toate zilele vietii mele, ca sa locuiesc in casa Domnului, intru lungime de zile.

PSALMUL 23

Al Domnului este pamantul si plinirea Lui; lumea si toti cei ce locuiesc intr-insa. Acesta pe mari l-a intemeiat pe el si pe rauri l-a asezat pe el. Cine se va sui in muntele Domnului si cine va sta in locul cel sfant al Lui? Cel nevinovat cu mainile si curat cu inima, care n-a luat in desert sufletul sau si nu s-a jurat cu viclesug aproapelui sau. Acesta va lua binecuvantare de la Domnul si milostenie de la Dumnezeu, Mantuitorul sau. Acesta este neamul celor ce-L cauta pe Domnul, al celor ce cauta fata Dumnezeului lui Iacob. Ridicati capetenii, portile voastre si va ridicati portile cele vesnice si va intra Imparatul slavei? Domnul cel tare si puternic, Domnul cel tare in razboi. Ridicati, capetenii, portile voastre, si va ridicati portile cele vesnice si va intra Imparatul slavei ? Domnul puterilor, acesta este Imparatul slavei.

PSALMUL 115

Crezut-am,pentru aceea am grait, iar eu m-am smerit foarte.Eu am zis in uimirea mea : << Tot omul este mincinos!>>.Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie? Paharul mantuiri voi lua si numele Domnului voi chema. Fagaduintele mele le voi plini Domnului, inaintea a tot poporului Sau. Scumpa este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.O , Doamne, eu sunt robul Tau si fiul roabei Tale; rupt-ai legaturile mele Tie-Ti voi jertfi jertfa de lauda si numele domnului voi chema. Fagaduintele mele le voi plini Domnului, inaintea a tot poporului Lui , in curtile casei Domnului, in mijlocul tau, Ierusalime.

Slava…Si acum… Aliluia ( de 3 ori )

Faradelegile mele trecele cu vederea, Doamne, Cel ce Te-ai nascut din Fecioara si curateste inima mea, facandu-o biserica a Preacuratului Tau Trup si Sange si nu ma lepada pe mine de la fata Ta, Cel ce ai nemasurata mare mila.

Slava….
Spre impartasirea Sfintelor Tale Taine cum voi indrazni eu , nevrednicul ? Ca de voi cuteza sa ma apropii de Tine, laolalta cu cei vrednici, haina ma vadeste ca nu este de cina si osanda voi pricinui preapacatosului meu suflet; ci curateste, Doamne, necuratia sufletului meu, si ma mantuieste, ca un iubitor de oameni.
Si acum…
Mare este multimea pacatelor mele, Nascatoare de Dumnezeu, curata, la tine alergand, avand trebuinta de mantuire. Cerceteaza neputinciosul meu suflet si te roaga Fiului tau si Dumnezeului nostru sa-mi daruiasca iertare de rele ce am facut, ceea ce esti una binecuvantata.
Iar in Sfanta si Marea Joi, se zice aceasta :
Cand slavitii ucenici, la spolarea Cinei s-au spaimantat, atunci Iuda, cel rau credincios, cu iubirea de argint bolnavindu-se, s-a intunecat si judecatorilor celor fara de lege pe Tine, Judecatorul cel drept, Te-a dat. Vezi , iubitorule de avutii, pe cel ce pentru aceasta spanzurare si-a agonisit; fugi de sufletul nesatios, care a indraznit unele ca acestea asupra Invatatorului. Cel ce esti spre toti bun, Doamne , slava Tie.

Doamne miluieste( de 40 de ori) si metanii cate vom putea.

Postat in Sfaturi duhovnicesti de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.