Intru aceeasi zi cuvant al Sf Grigorie, despre moartea dreptilor.

Si toti s-au umplut de buna mireasma din trupul lui si au cunoscut toti ca primit este la ceruri sufletul lui.

Ne spune noua Sf Grigorie : ,, A fost, zicea, un oarecare rob, pe care multi din voi, impreuna cu mine, il stiu si era sarac in viata lumii acesteia, iar cu faptele bune era bogat. Pe acesta il cuprinsese o boala grea si lunga, incat nu putea niciodata sa se scoale de pe patul sau, nici sa stea, nici sa se intoarca pe alta parte, nici nu putea sa-si duca mainile sale la gura. Insa maica lui si fratii i-i ierau de slujba, si cele ce-i dadeau lui crestinii, pentru Dumnezeu, pe acelea toate , cu mainile maicii asale si ale fratilor lui, le impartea la saraci. Carte nu invatase, dar isi cumparase carti si cei ce-l certau, pentru Dumnezeu, aceea ii citeau si el, ascultandu-i se mangaia in boala sa si lauda pe Dumnezeu in toate ceasurile si vremile.
Cand i s-a apropiat lui ceasul, ca sa se duca din viata ceasta, in vremea mutarii sale, a inceput a canta si a slavi pe Dumnezeu; inca si pe cei ce veneau atunci la dansul, ii indemna sa cante impreuna cu dansul. Iar o data, dupa ce au inceput sa cante cu el, a strigat zicand:,, Taceti, taceti, au nu auziti cat de mari laude graiesc in ceruri ? Si intru acel ceas, acel sfant, suflet s-a luat din trup de ingeri.
Deci, aceasta va rog eu pe voi, fratilor, sa cunoasteti ce vom lua, la Judecata cea infricosatoare, noi, daca vom slabi in fapte bune, de vreme ce acest sarac, fara de maini a putut sa implineasca poruncile Domnului. Au nu ne va arata atunci Domnul, impotriva noastra, pe Apostoli, care au adus multimi de credinciosi in Imparatie, impreuna cu dansii? Au nu ne va arata noua impotriva pe Mucenicii, care si-au varsat sangele lor pentru dansul? Iar noi ce vom zice atunci, cand pe acest rob, de care am vorbit, il vom vedea mantuit? Drept aceea, acestea le graiesc, indemnandu-va pe voi ca sa faceti fapte bune, ca sa fim si noi partasi, mostenirii acestora si Imparatiei cerurilor sa ne invrednicim, intru Hristos Iisus, Domnul nostru.”

( Din Proloage)

Postat in Sfaturi duhovnicesti de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.