Despre Sfanta Cruce

Crucii Tale ne inchinam Histoase.
Emisiune televizata pe postul local MTC in anul 1995

Inaltarea Sfintei Cruci

– As vrea sa va intreb la inceput, parinte, de ce este atat de importanta sf. Cruce pt crestini? In fond nu este compusa din doua lemne suprapuse. De ce este atat de importanta?

– Cand ai pronuntat cuvantul lemne, sa sti crestine ca asa a binevoit Dumnezeu, ca lemnele din care a fost facuta Sf. cruce a lui Hristos, sa provina din lemnul din mijlocul raiului, adica din acel pom al Vietii. Dumnezeu care lucreaza in istorie, fiindca este Absolut si vesnicie, a facut ca acel lemn al pomului Vietii sa aiba o istorie sfanta si intr-o buna zi insusi Mantuitorul sa-l sfinteasca cu scump sangele Sau, chiar daca a fost „spanzurat pe el.. Si trebuie sa se stie ca acest lemn, nu este un lemn oarecare ci este semnul crucii lui Hristos, care in Matei cap.XXIV v.30-31 se va arata ca un semn al venirii Lui, dovedindu-ti ca intr-adevar a fost un plan pentru tine si pt a noastra mantuire. Lemnul crucii lui Hristos daruit in istorie la,,Plinirea vremii” este un lemn pe care trebuia sa se pogoare Fiului lui Dumnezeu, facandu-Se o cruce cum arati in antropologia ta, mereu imbratisat. Pentru fiecare din noi ramane Cruce datatatoare de viata si semn peste vremuri.

– Parinte, totusi daca ne insemnam cu semnul crucii, facem doar un gest simbolic, ori gestul nostru are o incarcatura sacra care alunga demonii?

– Se poate vorbi despre un simbolism daca este dezbracat de sacralitate, dar in realitate lemnul crucii lui Hristos este lemn sfant si este plin de dumnezeire. De aceea semnul care-l facem, nu-l facem doar ca o aducere aminte a tot ceea ce s-a intamplat pentru noi, ci ca realitate a ceea ce suntem si simtim. O rugaciune si o cantare in tropar la Taina sf. maslu spune foarte frumos, dand raspunsul cuvenit oricarei intrebarii: ,,Doamne, arma impotriva diavolului crucea ta ai daruit-o noua „! Hristos se da pe cruce, ca sa ia diavolul acest lemn al Lui Hristos si sa fie omorat iadul, precum lamurit vorbeste in cuvant sf. Ioan Gura de Aur: ,,Unde-ti este iadule biruinta, unde-ti este moarte boldul tau? „. A primit iadul pe Hristos si de aceea poti scapa de toate relele acestor veacuri cu magia alba si magie neagra, de spiritism, teozofie si alte curente orientaliste care imbraca forma demonologica. Ea te protejeaza de tot ceea ce este rau in aceasta lume. Traieste cu Hristos si cu a Lui cruce.

– De ce parinte era nevoie ca Hristos sa se jertfeasca tocmai pe cruce?

– Crucea lui Hristos si jertfa pe lemnul crucii lui Hristos, imi aduce aminte acum si trebuie sa le spunem credinciosilor nostri care aud acest cuvant, ca era prefigurata inca din Vechiul Testament cu mii de ani in urma. Si ma duceam cu gandul si aceasta vroiam sa va spun stimati telespectatori, ca atunci cand in pustie un popor cu care, Dumnezeu facuse atatea minuni incepuse sa carteasca, iar Dumnezeu ca drept pedeapsa si aducere aminte le trimite niste serpi veninosi. Ii spune in porunca lui Moise, ca sa faca un sarpe de arama si sa-l puna pe un lemn in forma de T . Aceasta litera tau si tav din vechime este pecetea lui Dumnezeu cu care de la iesirea din Egipt, pana in semnul apocalipsei, in mirungere, in miruirea ta la sf. Liturghie, esti insemnat tot cu crucea lui Hristos. Si toti care priveau la sarpele de arama, erau vindecati iubiti credinciosi. Oare ii vindeca sarpele de arama? Sa priveasca la sarpele de arama? De fapt era incolacit pe crucea lui Hristos, si nu intamplator am facut trimitere la pomul Vietii.

– Exista totusi o opinie care apartine mai ales cultelor protestante si nou-protestante care spune ca acest semn al crucii este o ocazie de jignire si de rea aducere aminte pentru Hristos, deaceea ar trebui sa ne ferim sa-l mai facem. Cum vi se pare aceasta opinie?

– Fara a intra intr-o disputa inter-confesionala, eu va spun ca toti au pe casele lor de rugacine, pe Sf. Scripturi si la capataiul mormantului tot semnul crucii. Si daca iubite credincios al dreptei credinte chiar si ei, au inceput sa se dumireasca e semn bun. Nu?

Sunt momente in viata noastra cand trebuie sa ne facem semnul crucii?

– Toata viata noastra esta o cruce. Priviti la lupta cu amalecitii, cand Moise si Aaron in semnul crucii tineau mainile si biruiau pe cei potrivnici, adica pe Satan. E o rusine ca sa uiti de crucea lui Hristos! Oricand simti ca esti parasit de cei din jur si nu mai ai alta scapare decat implorand in rugaciune mila lui Dumnezeu, atunci in momente deosebite ale vietii tale zici: Doamne ajuta-ma! si te insemni, dovedind ca aceasta cruce face parte din viata ta. Asa sa fie !

– Iata deci stimati telespectatori ca semnul crucii nu este o simpla suprapunere de lemne, are o incarcatura simbolica si sacra uluitoare, o incarcatura ce trebuie sa ne urmareasca de-a lungul intregi noastre vieti, spre vesnicie. Parinte daca puteti spune un cuvant in concluzie acestei emisiuni.

– Despre crucea lui Hristos s-a scris tomuri intregi si se poate vorbi cu viata noastra si ar trebui sa le spunem credinciosilor nostri ca sunt rascumparati prin semnul Crucii lui Hristos. Suntem rascumparati cu pret mare, printr-o jertja a Golgotei si o inviere inaltatoare. Finalitatea veacurilor ,,Cer nou si pamant nou ” se va termina cu semnul crucii lui Hristos. La vederea ei toate neamurile vor plange si se vor bucura cei care au crezut in crucea lui Hristos. Si cand te miruiesti cu untdelemnul bucuriei dupa ce ai plecat din Biserica ta, inseamna ca ti se aduce aminte ca apartii crucii Lui.

Ia aminte pamantene!

pr.Zisu Iulian

Acatistul Sf. Cruci

 

Postat in Articole personale de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.