Nichifor mărturisitorul icoanelor sfinte

„Nu este drept ca cinstitele şi sfintele moaşte ale cucernicului şi preacuviosului între patriarhi Nichifor, care a fost surghiunit pentru credinţa cea nepătată a Bisericii şi a scaunului patriarhal şi care şi-a săvârşit viaţa în surghiun, să nu fie aduse în Constantinopol”

 

                                                            

Acest apărător al cinstirii sfintelor icoane a fost trimis în surghium. Însă creştinii l-au îngropat în Biserica sf.Teodor. Era în vremea iconoclaştilor din sec.VIII-lea când iconodulii sau luptătorii contra icoanelor prigoneau Chipul nefăcut de mânâ a LuI Hristos. Când cultul sf. Icoane a fost restabilit pentru totdeauna în sinodul de la Niceea din 767, patriarhul vremii Metodie cu încuvinţarea împăratului Bizantin Mihail, au deschis mormântul sfântului iar trupul era nestricat. Cu procesiune aduc moaştele sf. mârturisitor Nichifor din exil şi le aşează spre cinstire în Biserica sf. Apostoli din Constantinopol în această zi de pomenire 12 martie. pr. Zisu Iulian

Postat in Articole personale, Sfintii zilei de Parintele Zisu Iulianv. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.