Intru aceasta zi, cuvant din viata Sfantului Nifon, despre iubirea de arginti.

Iar el nici nu se uita la dansii.

Umbland, Sfantul Nifon a vazut pe un om, pe care-l rugau multi neputinciosi, cerand de la el milostenie. Iar el nici nu se uita la dansii. Deci, Sfantul Nifon, apropiindu-se de ingerul pazitor al aceluia, i-a zis: „Spune-mi mie, Ingerule, oare, multa avere are omul acesta?”. Zis-a Ingerul: „Bogatie multa si fara de numar are, dar este iubitor de arginti, si, pentru un ban, se imbolnaveste de moarte, si bate pe cei ai casei lui, omorandu-i prin foame si prin goliciune si silindu-i pe ei la munca”. Zis-a Nifon: „Cu ce gand isi amageste cugetul sau, ca sa nu dea nimic la fratii cei saraci?” A grait lui Ingerul: „Asculta-ma, ce-ti spun, ca vine dracul cel intunecat si-i pune lui in gand, ca va imbatrani si, dupa aceea, va cadea in boala si sa nu dea averea sa la nimeni, ca nu cumva sa nu-i ajunga lui, si sa se caiasca, zicandu-si ca in zadar a impartit averea sa la saraci, si nu a sporit cu nimic. Si asa il amageste pe el necuratul drac acestea punandu-i-le in inima adeseori. Iar el se supune gandului aceluia, si se intuneca, nemiluind pe saraci”. Apoi, Ingerul i-a mai zis lui Nifon: „Lasa-l, sa-i fie lui precum crede. Pentru ca Dumnezeu nu este ispititor la rau. Si pe nimeni nu ispiteste, ci fiecare se ispiteste de ale sale patimi, de vreme ce asculta de diavolul si se supune lui”. Si aceasta zicand, s-a dus ingerul de la el.
Iar omul acela, dupa putina vreme, a cazut in boala. Si era boala lui foarte cumplita. Deci, dupa ce a cazut omul in acea amara boala, atunci si-a dat toata averea sa la doctori si nici un folos n-a aflat de la ei, ci in si mai cumplite dureri a cazut. Si asa, multe zile chinuindu-se, a murit si cu sufletul si cu trupul. Si s-a implinit, cu el, cuvantul spus de Proorocul David: „Iata omul care nu si-a pus pe Dumnezeu ajutorul lui, ci a nadajduit in multimea bogatiilor sale” (Ps. 51,5-6). sa nu va insele dracul fratilor, ca sa nu luati judecata fara de mila pentru zgarcenie, daca aveti avere, si sa va pierdeti sufletul si trupul si sa nu luati Imparatia Cerurilor.
( Proloage)

Postat in Cuvinte pentru suflet de Parintele Zisu Iulianv. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.