Intru aceasta zi, invatatura a Sfantului Vasilie despre invidie.

Invidiaza pacatosul curatia celui drept, dar nu voieste sa se traga pe sine insusi de la pacat.

Sa fugim, fratilor, de invidie, de cursa cea draceasca, ca nu cumva legandu-ne de rautatea pacatului, sa cadem in osanda cea amara. Pentru ca Domnul se impotriveste celor mandri, iar celor smeriti le da dar. Deci, unde este invidie si cearta, acolo nu este cercetarea darului lui Dumnezeu, ci numai lucruri de defaimare si diavolesti ganduri. Apoi, ce este mai ticalos decat invidia? Invidiaza lenesul agonisirile celui bogat, dar el nu se osteneste, ca din osteneala vine agoniseala.
Invidiaza pacatosul curatia celui drept, dar nu voieste sa se traga pe sine insusi de la pacat. Invidiaza desfranatul intreaga intelepciune a celui curat, dar nu voieste sa se asemene cu viata lui. Invidiaza, pe cei dimpreuna cu el, lucratorul cel viclean, care a capatat aceeasi plata, ca si cei care au lucrat un singur ceas, si nu-si aduce aminte de Hristos, Care a zis: „Prietene, nu-ti fac tie strambatate, nu cu un dinar te-ai tocmit cu mine? Ia-ti al tau si du-te, ca vreau, si celui de pe urma sa-i dau, ca si tie. Oare, nu sunt Eu slobod, ca sa fac ce vreau cu ale Mele? Chiar daca ochiul tau este viclean, Eu insa sunt bun”. Drept aceea, nu pasiti cu mandrie si lasati invidia. Pentru ca invidia este intristarea inimii si stricaciunea sufletului, uscaciunea trupului, stricarea dragostei, vrajba fata de toti, risipirea neamului, impiedicarea faptei bune, arvuna osandei, pierderea vietii, ce va sa fie, si mostenirea gheenei. Deci, acestea auzindu-le, fratilor, sa nu tinem invidie, ci sa petrecem in dragoste.
( Proloage)

Postat in Cuvinte pentru suflet de Parintele Zisu Iulianv. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.