Sf.Alexie

Omul lui Dumnezeu.

Alexie, omul lui Dumnezeu

Fiu de patrician din Roma dă bunăstarea pentru a urma lui Hristos. Chiar în ziua nunţii dă inelul soţiei, o binecuvintează şi pleacă într-o Biserică din Edessa, unde timp de 18 ani îmbrăcat în haine de cerşetor trâieşte în rugăciune doar din mila binevoitorilor. Când a văzut că lumea îl căuta a fugit ca să ajungă în Tarsul Ciliciei unde se născuse sf. Pavel. Corabia purtată de vânt cu voia lui Dumnezeu îl întoarce din nou la Roma. Îşi face canonul de pocăinţă ani de zile chiar în faţa casei nobile părinteşti find batjocorit de mulţi trecători. Înainte de a pleca la ceruri sfântul îşi scrie numele şi obârşia lui, iar împăratul Onoriu auzind de sfinţenia sa azi 17 martie găseşte scrisoarea la pieptul lui şi o citeşte în auzul cetăţenilor romani. Este îngropat în Biserica Sf. Petru iar moaştele sale mirositoare fac minuni.

„Datorez totul lui Dumnezeu pentru că din mila Lui atâţia oameni s-au născut din nou întru El.”

                                                      Sfantul patrick, iluminatorul Irlandei

Cade în mâna piraţilor la 15 ani şi este vândut ca sclav în ţinutul Irlandei. A păzit turmele de porci 6 ani. la munte. Doar rugăciunea l-a ţinut în viaţă. A învăţat limba meleagului şi în viziune a fost anunţat că locul şi misiunea sunt altele. A studiat preoţia urmând povaţa sf. Germanus şi sf. Paladie, dar mesajul îngerului a fost din nou clar. Alege scrisoarea pe care scria Vocea Irlandezilor. Era semn că este aşteptat înapoi la ei acasă. Aici propovâduieşte evanghelia înfinţând biserici, mânăstiri, scaune episcopale. şi este numit de popor „Iluminătorul Irlandei”  Ţine în mână un trifoi ca semn al Sf. Treimi. Pleacă la Domnul la 17 martie şi nu se cunoaşte sigur locul îngropării sale.

pr. Zisu Iulian

Postat in Articole personale, Sfintii zilei de Parintele Zisu Iulianv. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.