Pomenirea Cuvioasei Olimpiada

Pentru viata ei dedicata in intregime lui Hristos, Sfantul Patriarh Nectarie (381-397,a numarat-o pe dansa in randul diaconitelor, slujire pe care a implinit cu cinstire si fara de cusur.

Olimpiada Constantinopol

S-a născut pe la anul 368 în Constantinopol dintr-o familie aristocrată apropriată cu sfântul Grigorie Teologul, sfântul Grigorie de Nyssa (care i-a si dedicat Comentariul sau la Cântarea Cântarilor) si cu alti barbati de seama ai Bisericii, pe care mai târziu i-a si ajutat, ori de cate ori au cerut ceva. S-a măritat cu prefectul oraşului pe nume Nebridios iar după moartea acestuia şi-a păstrat văduvia. Acum Olimpiada a decis sa isi daruiasca viata ei Domnului, ca vaduva si fecioara in acelasi timp, si de a pune imensa ei bogatie in slujba Bisericii. Faptul că a refuzat să se căsătorească cu o rudă a împăratului Teodosie i s-a confiscat toată averea.  La intoarcea din campania militara contra lui Maxim (388), imparatul, din admiratie pentru zelul ei in asceza si virtute, i-a restituit toate bunurile. Imediat, sfânta Olimpiada a inceput sa dea milostenie si sa faca opere de binefacere cu imensele sale bogatii.  In anul 398, când Sfântul Ioan Gura de Aur  s-a urcat pe tronul patriarhal de la Constantinopol, Olimpiada a gasit in el nu doar pe parintele duhovnicesc Olimpiada s-a pus deci in slujba sfântului patriarh cu ardoare, suportând toate cheltuielile lui materiale si facând din belsug milostenie, asa cum sfântul o sfatuia. După exilarea sf.Hrisostom a fost acuzată de incendierea palatului imprerial pştind despăgubiri deşi era nevinovată. A plecat în Cizic dar nu i-au dat pace şi au exilat-o ăn anul 405. A suferit multe lipsuri aici unde primeşte 17 scisori de la sf. Ioan indemnând-o la rabdare pentru Domnul.

                                                       Olimpiada diaconita                                    

Pleacă la cer azi 25 iulie  anul 408 arătându-se în vis episcopului de Nicomedia si cerand ca trupul sa ii fie pus intr-un sicriu de lemn si aruncat in mare:”Acolo unde valurile vor purta cosciugul acolo lasa trupul meu sa fie ingropat”.Cosciugul a fost adus de valuri intr-un loc numit Briktoi aproape de Constantinopole.Locuitorii acelor locuri, cunoscand ca acestea sunt de la Dumnezeu, au loat moastele si le-au asezat in biserica inchinata Sfantului Apostol Toma, unde au inceput a faca multe minuni si vindecari. Dar in timpul unei invazii a persilor, biserica a fost arsa dar moastele s-au aflat intregi. Sub Patriarhul Serghie (610-638), moastele au fost mutate la Constantinopole si puse in manastirea de maici ctitorita de Sfanta Olimpiada, distrusa in timpul revoltei lui Niceta (anul 532), dar reconstruita de imparatul Iustinian.

( Spicuiri din sinaxar )

 Să cântăm:Taina creştinătăţii

Postat in Sfintii zilei de Parintele Zisu Iulian



v. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.