Cuv. maica Paraschiva

„Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta ..

” Intru tine maica cu osardie s-a mantuit cel dupa chip. Ca luand crucea ai urmat Lui Hristos. Si lucrand ai invatat sa nu se uite la chip caci este trecator . Ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura preacuvioasa maica Paraschevo, duhul tau „.Sfanta Parascheva

Epivat, ramane un nume de referinta in sfintenie si ortodoxie. In tinutul Traciei de odinioara fosta voia Cerului Treimic ca sa-i trimit inger cu porunca ;” Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau pamantului, iar sufletul tau se va duce in cer, la Mirele pe care L-ai iubit mai presus de parinti de rude si de toate bunurile lumii „. Chemarea si alegerea nu stau in varsta anilor ci in credinta si fapte bune. Copila fiind, de cate ori se ducea la Biserica satului isi schimba hainele podoabite cu ale saracilor. Aceleasi cuvinte; ” Cel ce voieste sa vina dupa Mine , sa se lepede de sine , sa-si ia crucea si sa-mi urmeze”.-au descatusat fiinta umana, lasand in urma sfinti. Asa si neprihanita Parascheva a luat drumul pustietatii si rugaciunii continue ajungand chiar si in Tara Sfanta avand doar 25 de an. Iar peste doi ani si-a dat sufletul in mainile Domnului, iar trupul nu departe de tarmul marii. Si cu vis minunat Gheorghe si Eftimia buni dreptcredinciosi din Epivat au fost instiintati ;”De ce ati nesocotit trupul Cuvioasei Parascheva ?” Luati-l degraba si puneti-l intr-o racla stralucitoare, ca Dumnezeu a slavit-o in cer si vrea sa o mareasca si pe pamant”. Si astfel au alergat satenii si pr. satului de au dezgropat moastele mirositoare de langa hoitul marinarului , apoi le-au asezat la loc de cinste in Biserica din Epivat In sec. al 13-lea le gasim in Tarnovo resedinta imperiului romano-bulgar al Asanestilor. La sfarsitul sec. al 14-lea spre a fi ferite de turci raman 5 ani la Vidim apoi la Belgrad.In sec. 16-lea le intalnim cu sfintenie in biserica Vlaherne,Sf. Dumitru,Sf.Gheorghe din Constantinopol. Vrut-a Bunul Dumnezeu prin grija,cheltuiala domnitorului Vasile Lupu si ruga mitropolitului Varlaam sa ramana ptr. vesnicie in Moldova romaneasca-1641 fiind asezate in Biserica Sf. Trei Ierarhi din Iasi. Ptr. cei care nu cred in sfinti, moaste si minuni pomenim noaptea de 26-27 decembrie 1888 cand racla sfanta cu moaste a fost scoasa din jeratec neatinsa. Dupa incendiul paraclisului au fost stramutate Sveta Petka cum o numesc slavi in noua Catedrala Mitropolitana-1889. Doar in 1944 cu escorta au stat la adapost in Catedrala Patriarhala din Bucuresti,apoi seceta din 1947 la ruga moldovenilor a strabatut pamandul tarii de nord aducand ploi spre mirarea rusilor. Din 1641 pana azi 14 octombrie este zi de ” sarbatoare a Iasilor” cu milioane de pelerini. Pe toti ne aduce dragostea de Dumnezeu si minunile Cuvioasei. Doar o simpla traditie nu ar rezista prin vremuri daca nu ar fi si Sfanta. Dovada , trupul ei neputrezit langa care au poposit moastele sf. Gheorghe, Andrei,Casian ca sa se amintesca oamenilor ca ” Dumnezeu este slavit intru sfintii Sai .”

Postat in Articole personale, Sfintii zilei de Parintele Zisu Iulianv. 3.0 Copyright © 2004-2013 Catedrala Navigatorilor. Web design & development Dan Crăciun.